top of page

Sectie Hoéswej

Bij het Streekmuseum van Grueles ligt een groengebied  ter grootte van 1,5 ha. De middelbare school die jarenlang op deze locatie gevestigd was, heeft hier een hoogstamboomgaard met oude fruitrassen, een kruidentuin en een moestuin aangelegd. Een ander (aanzienlijk) stuk van het perceel kreeg een parkachtige uitstraling. In 2011 verhuisde de school na een fusie naar Maastricht; de gebouwen kwamen leeg te staan en het groengebied werd aan zijn lot overgelaten. Inmiddels zijn de gebouwen deels gesloopt en deels in gebruik genomen door Talent en Grueles. Het groengebied is in oude luister hersteld. Althans, de structuren van de boomgaard en de voormalige tuinen zijn weer zichtbaar. Nu moet ‘het plaatje ingekleurd worden’.

Wat Grueles betreft ziet het er in de nabije toekomst misschien wel zó uit: In de boomgaard loopt kleinvee, bijvoorbeeld enkele schapen, de hoogstam fruitbomen worden onderhouden en het fruit ervan wordt geoogst. In de moestuin en de kruidentuin worden allerlei soorten groenten geteeld. Er is ruimte voor klein fruit, zoals aardbeien, frambozen, bessen en voor het kweken van bloemen. Er groeien prachtige snijbloemen, zoals gladiolen en tulpen, maar ook zonnebloemen en dahlia’s. Er lopen vrijwilligers en bezoekers rond die genieten van het culturele erfgoed, van de prachtige flora en fauna en van elkaars gezelschap.

Om dat toekomstbeeld te bewerkstelligen is de sectie Hoéswej opgericht. In maart 2020 ging de sectie officieel van start; de eerste groep enthousiastelingen heeft zich al aangemeld. We zoeken nog vrijwilligers die de handen regelmatig uit de mouwen willen steken. Letterlijk, maar ook om mee te denken, bijvoorbeeld over teeltplannen, vruchtwisseling en plantenkeuzes. Van jong tot oud, man of vrouw, Gronsveldenaar of Amsterdammer: iedereen die aan deze klus een bijdrage wil leveren (in groepsverband) is welkom. Meld je aan via onze contactpagina.

Nieuws sectie Hoéswej

bottom of page