top of page
  • Danny Husson

Restauratie pianola

Een groep van 3 vrijwilligers is reeds geruime tijd bezig met het restaureren van een pianola. Een pianola is een automatisch spelende piano, welke op een pneumatisch systeem werkt, waarbij, in dit geval, door pedalen een onderdruk (vacuüm) wordt opgewekt. De muziek is, in de vorm van gaatjes, opgeslagen op papierrollen. Dit gaatje zorgt ervoor dat een balgje vacuüm trekt, waardoor een hamer in beweging wordt gebracht die tegen een snaar van de piano slaat.


Het klinkt allemaal heel simpel, maar dat is het uiteraard niet. Onze pianola dateert van 1908, en stof van meer dan een eeuw hebben hun tol geëist aan balgjes, rubber slangetjes etc. En willen we het instrument weer laten spelen dan dienen alle klepjes, balgjes, rubber slangetjes en koppelingen te worden vervangen.


Maar ook de rollen waarop de muziek staat “geprogrammeerd” dienen te worden gerestaureerd. Door het gebruik slijten de randen van deze papierrollen, waardoor (papier)stof tussen de klepjes gaat zitten, waardoor deze niet meer goed afsluiten, en het instrument dus dienst weigert.


De foto’s en het filmpje geven een impressie van het restauratietraject tot nu toe.


317 weergaven1 opmerking

1 commentaire


patrickryckaert
02 mars 2022

Geachte heer, laatst kreeg ik een pianola van Sterk, maar deze stond letterlijk met de "poten" in het water. De verkoper zij... deze pianola is spelens klaar. Doch er blijkt heel wat te restaureren: ik maak mij de meeste zorgen over de verschillende hendels en uiteraard over de beneden zijde van de Pianola, kunt u mij verder helpen,,

J'aime
bottom of page