top of page

Grueles Jaargang 40

Bijgewerkt op: 12 apr. 2020

‘Dat heb ich nog noets mêtgemak…’ Meestal gebruiken we dat zinnetje in het dagelijks leven gekscherend en zonder er al te veel bij na te denken voor dingen die we wel degelijk al eens hebben meegemaakt. Nu, in het voorjaar van 2020 kunnen we die zin (al dan niet in het dialect) oprecht en volstrekt serieus gebruiken. Wat ons nu overkomt, hebben de meeste mensen nog nooit meegemaakt. Onze wereld staat stil. Grueles wenst iedereen heel veel sterkte, wijsheid en gezondheid toe. Gebruik het gezonde verstand, denk aan de medemens (zou ook buiten een pandemie wenselijk zijn) en probeer deze crisis zo goed als mogelijk te doorstaan.

Onze abonnees hebben de nieuwe Grueles in de brievenbus ontvangen. Onze niet-abonnees weten waarschijnlijk niet wat ze missen (en kunnen zich nog steeds abonneren). Op de omslag van dat paasnummer zie je het cijfer 40 prominent staan: Grueles bestaat in 2020 vier decennia. Er zijn overigens meer verenigingen die in 2020 een jubileum vieren. Of die jubilea ook écht gevierd gaan worden is nog maar de vraag en eigenlijk nu van ondergeschikt belang. Voor nu hopen we dat je mag genieten van de nieuwe Grueles. Ga er met Pasen eens rustig voor zitten: het periodiek is absoluut de moeite van het lezen waard. Het dialectverhaal is bijzonder vermakelijk, bij sectie Foto kun je nog één keer ons stralende prinsenpaar bewonderen, Sjef Caris neemt ons mee naar een fraaie tuin in Rijckholt, sectie Historie schotelt ons de menu’s van een grafelijke koffietafel zónder koffie voor, je leest hoe bijzonder en uniek ons mooie Savelsbos écht is en in een speciaal artikel wordt aandacht besteed aan het 50-jarig bestaan van het Gemend Kerkelijk Zangkoor van Gronsveld. In het artikel ‘Kên d’r hön nog?’ lees je het levensverhaal van Giel Pinckaers en zijn vrouw Maria Damoiseaux. De stamboom van de familie bij dit artikel vind je trouwens elders op deze website; die is per ongeluk niet in het boekje terechtgekomen. Dat is overigens niet alles: het periodiek telt maar liefst 64 pagina’s; lees- en kijkvoer genoeg dus.

Eigenlijk zouden Gronsveld en Rijckholt aanstaande paasmaandag in het teken staan van het uitroepen van de Groete Broonk. Dat gaat helaas niet gebeuren; een verstandige en begrijpelijke beslissing van onze Uüverighèid. Om toch een beetje in de stemming te komen vind je hieronder een link naar de video-opname van ‘e Zach pryske’. Dit toneelstuk werd in 2008 door onze sectie Kemedie opgevoerd. Als het paasmaandag regent, weet je in ieder geval dat er iets interessants en leuks op het tv-scherm te zien is. Vergaderen kunnen we tóch niet… Klik op de link en geniet: https://youtu.be/61yhkN7u0yM

Grueles wenst iedereen een zalig paasfeest. Haaw uch good!


132 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page